HeartMath, gezonder leven door Werken aan Veerkracht!

Het HeartMath instituut is een non-profit onderzoek- en educatieorganisatie gericht op het het bevorderen van je veerkracht middels emotionele zelfregulatie. Dit alles om bij te dragen aan een gezond en prettig leven. De HeartMath technieken en trainingen leren je je hartintelligentie in relatie te brengen met je hersenen.

Resultaat

De kracht van HeartMath zit in de eenvoud en het verbluffende resultaat. Je ervaart direct het effect van het toepassen van de technieken. Slechts 15 minuten oefenen, verspreid over de dag, maakt dat je anders in je leven zult staan. Meer bewust van wat je raakt en waarom dat zo is. Bovenal merk je steeds beter dat er een keuze is in hoe je met een (stressvolle?) situatie omgaat. Niet de gebeurtenis op zich is stressvol, het is de wijze waarop je met de gebeurtenis omgaat. Dat bepaalt je stressniveau en je mate van veerkracht.

Biofeedback apparatuur

Naast de fysieke ervaring die je bemerkt tijdens en na het toepassen van de verschillende technieken, heeft HeartMath een wetenschappelijk gevalideerd softwareprogramma ontwikkeld wat direct op je beeldscherm het effect van stress op het hart laat zien. Hierbij geeft het een registratie van de tijd die zit tussen de hartslagen. De tijd tussen de hartslagen varieert. Dit is prima. Wanneer hier een regelmatige onregelmatigheid in zit kan dit een betere samenhang tussen het hart en de hersenen tot stand brengen. Ook de andere systemen in je lichaam gaan in dit “ritme” mee. Vooral het inzetten van positieve emoties brengt deze zogenaamde coherentie op gang. Door het inzetten van de pure positieve emoties als bijvoorbeeld liefde  en dankbaarheid maakt het lichaam het anti-stresshormoon DHEA aan. Bij emoties zoals frustratie, angst of onzekerheid, komt er steeds opnieuw een verhoogde hoeveelheid cortisol vrij. Het lichaam kan hier lang mee omgaan maar moet steeds hard werken om de juiste balans te vinden. Wanneer er te lange tijd te veel cortisol vrijkomt kan dit lijden tot een aantasting van het immuunsysteem. Dit kan leiden tot slaapproblemen, hartkloppingen, klachten in de spijsvertering (maagpijn, prikkelbare darmen) en zelfs depressie of hoge bloeddruk.

Doel

Met de inzet van HeartMath technieken wordt gewerkt naar een toename van hartcoherentie. Hiermee wordt bedoeld een samenhang in de activiteiten tussen hart en hersenen en de rest van het lichaam: lichaam en geest laten functioneren als eenheid.

Voor een uitleg over het programma Werken aan Veerkracht! klik hier.

Uitleg over het programma “Uitgeslapen werkt beter” is hier te vinden.

Voor informatie over het HeartSmarts programma voor kinderen van 3 tot 12 jaar klik hier.

Wil je meer weten over het HeartMath instituut? Kijk dan op www.heartmathbenelux.

HM Licensed Coach logo2013