Stress: vriend of vijand?

Al jaren ondervinden veel mensen stress. Op zich is er met stress of spanning niets mis. Maar wat is nu eigenlijk “stress”? Stress is niet meer of minder dan “de belasting die je lichaam en geest ondervinden als reactie op een bepaalde gebeurtenis”. Waarom is het dan zo’n beladen woord als het je alert houdt in situaties die extra aandacht vragen, ervoor zorgt dat je op tijd aan de kant springt als er een auto op je af komt rijden en je je hand snel wegtrekt bij het aanraken van een gloeiend hete pan.

Het opbouwen van stress

Zoals gezegd is er bij “gezonde spanning” niets aan de hand; het zorgt zelfs voor betere prestaties. Het wordt een ander verhaal op het moment dat er na een situatie van gezonde spanning, geen ontspanning volgt zodat het lichaam weer kan herstellen. In deze situatie hebben we het over “ongezonde spanning”. Kan het lichaam zich nog weer herstellen? Wanneer deze situatie te lang duurt spreken we van “chronische spanning”. Deze situatie kan het lichaam wel 15 jaar volhouden maar niet zonder de sluipende gevolgen… Zonder het doorbreken van bepaalde belastende patronen is de kans groot dat geestelijke en lichamelijke klachten zullen verergeren met als gevolg een burn-out.

Wat maakt nu dat we keer op keer de dingen doen zoals we ze altijd hebben gedaan?

Vergelijk het met een zandweg: de manier waarop we gewend zijn de dingen te doen, heeft ervoor gezorgd dat er een mooi spoor is ingesleten. Op deze manier is er in ons brein ook een verbinding aangemaakt die ervoor zorgt dat we bijna automatisch en dus onbewust, bepaalde keuzes maken. Hierdoor ervaren we helaas ook vaak met een wanhopige gevoel “dat heb ik ook altijd…” of “het verandert ook nooit…!“ Het doorbreken van dit oude patroon begint bij bewustwording. Pas dan kun je ervaren dat je, in meer situaties dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden, een keuze hebt!

Kijk hier wat ik voor jouw kan betekenen.